Otel tasarımı oda sayısı ve yıldız seviyesine göre yönetmelik çerçevesinde hazırlanır. Bir adet ev ile uğraşmak ile 100 adet ev ile uğraşmak arasındaki fark kadar zor bir branştır. Ev içerisinde kullanılan tüm iş kalemleri bir oda içerisinde konsantre bir şekilde oturtmanız ve imal etmeniz gerekmekte. Malzemeler uzun süreçte dayanmalı ve servisi kolay ürünler tercih edilmeli.
Otel işletmesinin iç ve dış görünümünde ulaşılan estetiksel zenginlikler konukların güvenli, huzurlu tatil yapabilme ihtiyaçlarına yönelik çalışmalardır. Özellikle iç mekânlarda renkler, ışıklar, zemin kaplamaları, mobilya, aksesuarlar ve kumaşlar vb objelerin bir arada kullanılması önemlidir. Tüm mekânlarda aynı görünüm sağlanmalı, konuklara kendilerini rahat ve güvenli bir ortamda olma duygusu veren dekoratif ve estetik tasarımların yapılması gerekir.
Fazla servis ve bakım işletmeleri yıpratıyor. Tasarım ve uygulamanın kıymeti burada, iyi proje ,iyi malzemeler ve iyi uygulama !!!
Malzeme seçimi otel’in bulunduğu lokasyon,yönetmelik,yıldızı,servisi,müşteri tipine bakılarak seçilmeli. Günümüzde müşteri seçimi acentalar ve internet üzerinden yapılmakta, çeşitli kampanyalar ile belirli ülke vatandaşlarının gelenek ve görgüleri doğrultusunda servis vermek durumunda kalabiliyorsunuz. Bu tip durumlara hazırlıklı olmak gereklidir.
Servis ise otel için en önemli konudur, servis personeli inşaai süreçte eğitilmeli ve bilgi aktarımı yapılmalı. İş güvenliği ile eğitilmeli ve kontrollü hizmetler verilmelidir.
Banyo tasarımı ve uygulaması en az 10 yıl dayanabilir malzemelerden ve tekniklerden geçebilmelidir.Banyolar müşterinin minimum ihtiyaçlarını verebilmeli , Lavabo ve tezgahı,duş veya küvet,klozet , şaç kurutma makinesi ,seramikler ,derzleri ve yardımcı elemanlar gibi.
Aydınlatma ise oda içerisinde az ama herşeyi seçilebilir düzeyde olmalıdır, kontroller yatak başı ve oda içerisinde olabilmelidir.Banyo içerisinde ise ayna ve klozet etrafını aydınlanması ise yeterli olacaktır.